maanantai 17. kesäkuuta 2013

Tiedonvälitys ahtaalla


Yllä on kuva kuuden turkkilaisen sanomalehden kannesta pääministerin palattua Turkkiin Pohjois-Afrikan matkaltaan mielenosoitusten ensimmäisellä viikolla. 'Sattumalta' lehtiin valiutunut yksi ja sama otsikko julistaa, että 'Uhraisimme henkemme demokratian vaatimuksille'. Näin sanoi pääministeri Erdoğan paluutilaisuutensa puheessa viitaten puolueeseensa AKP:hen.

Puheessa oli paljon muutakin mielenkiintoista, täysin ylläolevan otsikon vastaista sisältöä, josta olisin voinut kuvitella edes jonkin sanomalehdistä nappaavan etusivulleen. Näin kuitenkin kävi, mikä on ehkä hyväkin, sillä tässä on jälleen hyvin käsinkosketeltava todiste ja esimerkki lehdistönvapauden nykytilasta Turkissa.

Televisiokanavat jatkavat samaa, hyvin välttelevää tapaansa kertoa todellisista tapahtumista. Eilen iltapäivällä bongasin suoranaista valehtelua päin kameraa ja katsojan naamaa: TRT Haber -kanavalla oli live-yhteys Taksimille, jossa toimittaja totesi tilanteen olevan rauhallinen. Takana näkyi muutama poliisi kuljeksimassa muuten tyhjällä aukiolla. Lähetys jatkui ankkurin toteamuksella, että 'Toivottavasti Istanbulin rauhallisuus leviää muihinkin maamme kaupunkeihin', sitten siirryttiin asiantuntijan kanssa pohtimaan ongelmaa, joka oli aiheuttanut Gezi-levottomuudet: Mikäpä muu, kuin sosiaalinen media.

Samaan aikaan Facebookista, Twitteristä, muutamilta pienemmiltä TV-kanavilta ja joidenkin lehtien nettisivuilta sain katsella toisenlaista todellisuutta: Istanbulin kaupunginosat aivan Taksimin vieressä olivat täynnä aukiolle pyrkiviä ihmisiä, heitä oli tuhansia vähän kauempana ja eri puolilla Taksimia. Osa ryhmistä taisteli poliisin kanssa. Kyynelkaasua käytettiin reippaasti ja aukiolle pyrkineet ihmiset painettiin väkisin pakoon pienille sivukujille tai rappukäytäviin.

Samalla, kun kaupungin keskustassa hajoitettiin mielenosoitusta voimakeinoin mediapimennossa, toisaalle Istanbuliin kärrättiin ilmaiseksi kaupungin busseilla satojatuhansia ihmisiä AKP:n massakokoontumiseen. Tämän massatapahtuman ja siellä pääministeri Erdoğanin pitämän puheen TV-kanavat lähettivät suorana, jotkut todeten, että paikalla oli miljoona ihmistä. Tänään asiantuntijoiden laskelmien mukaan todellisempi määrä on ollut noin 250 000, valtava joukko sekin tietysti.

Muutamat pienet TV-kanavat, kuten Halk TV tai Ulusal kanal, ovat jatkaneet mielenosoituksien kuvaamista ja tapahtumien lähettämistä painostuksesta huolimatta. Turkin televisiota ja radiota valvova elin RTÜK langetti viime viikolla sakot neljälle kanavalle 'kansan yllyttämisestä väkivaltaan'. Yksi pienistä kanavista, Hayat TV, puolestaan pimeni viime perjantaina. RTÜK:n virallinen selitys lopettamiselle oli, että kanavalta puuttui toimintaan vaadittava lisenssi. Kanavajohtaja lähetti tiedotteen, jossa korosti lupa-asioiden olevan kunnossa ja jatkoi:

'RTÜK on tekemässä mielivaltaisen päätöksen lopettaa kanavamme. Uskomme sen johtuvan siitä, että olemme kertoneet mielenosoituksista Istanbulissa ja ympäri Turkin. RTÜK sanoo, että he ovat tutkineet 'saamansa valitukset koskien kanavamme uutisointia Gezi-puiston mielenosoituksista' ja tehneet lakkauttamispäätöksen. Uskomme, että tämä on osa laajaa median painostusta Turkissa yli kaksi viikkoa kestäneissä Gezi-puiston mielenosoituksissa'

Painostus olla hiljaa Turkin tämänhetkisistä tapahtumista siis näyttäisi jatkuvan yhä laajana.

Vaikka isoista kanavista NTV pyysi katsojiltaan taannoin anteeksi ja alkoi näyttää avoimemmin mielenosoituksia, ei kanavan harjoittama sensuuri kuitenkaan loppunut siihen. NTV on ollut jo pitkään yhteistyössä Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kanssa ja NTV:ltä tulee säännöllisesti BBC:n Turkin toimituksen toimittamaa aineistoa. Loppuviikosta toimitus oli tehnyt jutun median tilasta Turkissa mielenosoitusten yhteydessä. Kanava ei suostunut lähettämään juttua ja ohjelmapaikka jäi tyhjäksi. BBC ilmoitti vastauksena lopettavansa yhteistyönsä kanavan kanssa välittömästi.

Myös amerikkalaisen CNN:n yhteistyön jatko Turkin CNN:n kanssa on vaakalaudalla, sen jälkeen kun kanava lähetti pingviini-dokumenttia ihmisten osoittaessa laajasti mieltään kaduilla. Jo kymmenien tuhansien allekirjoittama vetoomus vaatii kanavaa vetämään nimensä pois turkkilaiselta kanavalta. Tavallaan itse olen toimittajana iloinen näistä selvistä kannanotoista sananvapauden puolesta mutta asialla on kääntöpuolensakin: Jos nyt jo näin rajusti sensuroidusta mediaympäristöstä vetäytyy kaikki kansainvälinen uutistoiminta ja samalla tavallaan ulkopuolinen 'laadunvalvonta' katoaa, mitä sitten käy aidolle tiedonvälitykselle?

Sosiaalinen mediahan on ollut tässäkin liikehdinnässä pelastus - tai kauhistus, jos asiaa katsoo hallituksen näkökulmasta. Viime viikolla täällä ilmoitettiin, että kaikki Gezi-puiston tapahtumia koskevat viisi miljoonaa (!!) twiittiä aiotaan tutkia. Myös olen nähnyt tietoja suunnitelmista Facebookin ja Twitterin rajoittamiseksi lainsäädännön avulla. Tämä jos mikä on huolestuttavaa ja vaarallista, jo nyt suuri osa turkkilaisista on melkoisessa pimennossa tapahtumista - jos sosiaalista mediaakin aloitetaan rajoittaa, on tiedonsaanti kohta lähes mahdotonta.

Pelko alkaa näkyä Facebookissa jo nyt, monet mielenosoituksista tietoa jakavat pyytävät, että 'jaa' -toiminnon sijaan käytettäisi copy-paste -toimintoa, jotta viestin alkuperäinen lähde ja sen kulkukanavat eivät paljastuisi. Ja näissä viesteissä, jotka olen nähnyt, ei todellakaan kehoiteta väkivaltaan tai mitään muuta rikollista. Sen sijaan jaetaan esimerkiksi tietoa siitä, mistä saa lääkärin apua, jos loukkaantuu mielenosoituksessa, muistutetaan, että on pysyttävä rauhallisena tai varoitetaan liikkeellä olevista, väkivaltaisista ryhmistä.

Ulkomainen mediakaan ei ole täysin säilynyt painostukselta koskemattomana. Poliisi otti kiinni kanadalaisreportterin mutta päästi hänet pian vapaaksi. Venäläistoimittaja on ilmeisesti pahoinpidelty. Pelkään pahoin, että työympäristö yhä käy hankalammaksi myös meille ulkomaisille toimittajille täällä Turkissa, sillä itse pääministeri syytti jälleen kansainvälistä mediaa eilisessä puheessaan.

'No niin, katsotaan BBC, CNN, Reuters. Jo päiviä olette tuottaneet valheellisia uutisia. Näytitte Turkin maailmalle erilaisena. Nyt jäitte valheinenne yksin', julisti pääministeri eilisessä massakokoontumisessa  väkijoukkojen hurratessa taustalla. Siinä on ainoa kuva, joka Erdoğanin mielestä maailmalle pitää Turkista välittää.

En ollut eilen itse paikalla mutta muutama vuosi sitten paikallisvaalien vastaavassa massatilaisuudessa Erdoğan myös hyökkäsi puheessaan tiedotusvälineitä vastaan. Meidät toimittajat ja kuvaajat oli laitettu rekkakontin päälle keskelle kymmenien tuhansien ihmisten joukkoa, joka kääntyi meitä kohti ja buuasi. Tunne ei ehkä ollut miellyttävä mutta sitäkin ikimuistoisempi.

4 kommenttia:

  1. Kiitos Lotta hyvästä yhteenvedosta! Pikku anekdootti: Olin eilen Erdoganin tilaisuudessa, ja juttelin siellä monien ihmisten kanssa jotka syyttivät ulkomaista mediaa Erdoganilta suoraan kopioiduin sanankääntein. Mutta eivät kaikki. Olin juuri juttelemassa yhden tädin kanssa, kun muuan setä tuli viereen ja alkoi vaahdota: "Muista sitten kirjoittaa totuudenmukaisesti! Ulkomaiset toimittajat kirjoittavat pelkkiä valheita! Muista, kirjoita totuudenmukaisesti!" Täti napautti sedälle: "Se on hänen asiansa mitä hän kirjoittaa."

    VastaaPoista
  2. Erdoganin "puhe" kuulosti enenmpi diktaattorin itsekeskeiseltä saarnaamiselta kuin puheelta.. :/

    VastaaPoista
  3. Minna kiva kuulla! Tässä täytyy tietysti itse kunkin varoa, ettei lähtisi pääministerin harjoittamaan jyrkkään yhteiskunnan jaoitteluun mukaan. Eivät varmasti edes kaikki Erdoğanin kokoontumisessa olleet ajattele mediasta pääministerin tavoin, tai ylipäänsä kaikesta muustakaan, josta hän on tässä viime päivinä vaahdonnut.

    Ja anonyymille vielä, että ikävä kyllä olen samaa mieltä ja kauhulla näitä avautumisia seuraan.. Pääministerin demokratiakäsitys on kyllä ajautunut hyvin erikoisille raiteille näiden vallan vuosien aikana.

    VastaaPoista
  4. Mieheni pyöritteli silmiään ja tokaisi tuskastuneena: yalanci yalanci..

    VastaaPoista